UWV: volumeontwikkelingen najaar 2021

Vandaag is het UWV Kennisverslag 2021-8 gepubliceerd wat de volumeontwikkeling weergeeft in de WW en WIA. Als we kijken naar de WIA dat worden hier de volgende belangrijkste ontwikkelingen weergegeven:

  • In de eerste acht maanden van 2021 steeg de instroom in de WIA met 11,4% vergeleken met dezelfde periode in 2020. De toename is volledig geconcentreerd bij de WGA (15,4%). Bij de IVA ziet het UWV een afname met 1,1%.
  • In de eerste acht maanden van 2021 was het aandeel door UWV verstrekte voorschotten in het aantal WGA-toekenningen 38,3% tegen circa 7% in een normaal jaar als 2018. Gecorrigeerd voor de voorschotten is de stijging van de WIA-instroom niet 11,4% maar 7,6%. De toename van de instroom in de WGA is dan 7,7% en bij de IVA ziet het UWV dan geen afname van de instroom, maar een toename van 7,3%.
  • De helft van de stijging van de WIA-instroom in de eerste acht maanden van 2021 kan het UWV niet verklaren. Het UWV vermoedt dat ook deze een gevolg is van de coronacrisis (bijvoorbeeld doordat de coronacrisis de re-integratie van langdurig zieken bemoeilijkte of doordat corona de ernst van de ziekte versterkte), maar het vraagt om nader onderzoek.

Als het de niet te verklaren stijging van de WIA-instroom daadwerkelijk corona gerelateerd zou zijn dan verwacht het UWV tevens een toename in de WIA-instroom in 2022 en 2023. Als uit onderzoek blijkt dat er een andere oorzaak voor de stijging van de WIA-instroom verantwoordelijk is dan heeft het UWV er nog zo snel een beeld bij wat de ontwikkeling hiervan zal zijn.

Wat verder interessant is dat de verstrekte voorschotten het aantal WGA-toekenningen vertekent. Overigens is ook hier inmiddels al jurisprudentie verschenen waarbij het UWV verstrekte voorschotten verhaald op de eigenrisicodrager en door de rechtbank (terecht!) wordt teruggefloten. Voor de liefhebbers: ECLI:NL:RBLIM:2021:7549

Interessant om te blijven volgen in ieder geval!

Bron: UWV 


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn? 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.