Administratieve vereisten WW-premiedifferentiatie naar de aard van het contract

Op 9 december 2019 heeft minister Koolmees van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) duidelijkheid gegeven inzake de administratieve vereisten WW-premiedifferentiatie naar de aard van het contract.

Zoals bekend treedt per 1 januari 2020 de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Een onderdeel van de WAB is de premiedifferentiatie naar aard van het contract. Hierbij zal een werkgever vanaf 2020 een lage WW-premie afdragen voor medewerkers met een vast contract en een hoge WW-premie afdragen voor medewerkers met een flexibel contract. De lage WW-premie mag worden afgedragen voor medewerkers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd, mits er geen sprake is van een oproepovereenkomst. In andere gevallen – behalve enkele specifieke uitzonderingen – geldt de hoge WW-premie.

Werkgevers hebben in de praktijk niet altijd geregeld dat omzettingen van arbeidsovereenkomsten naar onbepaalde tijd op schrift op te stellen. Het komt veelvuldig voor dat een werkgever betreffende medewerker per e-mail of brief in kennis stelt dat de overeenkomst voor bepaalde tijd is overgegaan naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Werkgeversorganisaties hebben de minister gevraagd hier duidelijkheid in te verschaffen.

Om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie moeten werkgevers (alsnog) schriftelijke arbeidsovereenkomsten opmaken, door werkgever en de medewerker ondertekend, waaruit blijkt dat aan de voorwaarden voor de lage WW-premie is voldaan.

Werkgevers waarbij voorgaande van toepassing is kunnen volstaan met een schriftelijk, door werkgever en de werknemer ondertekende addendum. Deze mogelijkheid en de geldende voorwaarden is door de Belastingdienst (actief) bij salarisadministrateurs én werkgevers onder de aandacht gebracht (zie de Belastingdienst, 28 oktober 2019 – schriftelijke addendum voldoende voor lage WW-premie).

Voor 1 april 2020 moet er door werkgevers aan de gestelde voorwaarden worden voldaan. Voldoet een werkgever hier niet aan dan is alsnog de hoge WW-premie per 1 januari 2020 van toepassing.

Bron: Rijksoverheid

 

Laat Classen Consultancy u ondersteunen 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.